Privacy

epa02049443 (FILE) A file picture dated 05 May 2009 of a car with a special camera mounted taking pictures for Google's 'Street View' project in Kiel, Germany. Internet giant Google dismissed all criticism uttered by German federal government on the data privacy of its 'Street View' project. The head of Google's legal department stressed 'We do take data privacy very seriously' during a presentation in Berlin, Germany, 23 February 2010.  EPA/CARSTEN REHDER THORN ¿ Een beveiligingscamera is in het centrum van Thorn opgehangen voor Koninginnedag. De plaatsen Thorn en Weert nemen voor de viering uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Koningin Beatrix en haar gevolg bezoekt op 30 april de twee steden. ANP MARCEL VAN HOORN

Privacy is de mogelijkheid hebben om je persoonlijke leven te beschermen. Met de komst van het internet is privacy belangrijk geworden.

Op internet weet men steeds meer over je. Zoekmachines en sociale media bewaren gegevens van hun bezoekers. Die gebruiken ze om reclame op maat te kunnen maken. Om je gegevens privé te houden, geldt maar één regel: wees voorzichtig met wat je online plaatst!

Privacyschandaal

In juni 2013 kwam aan het licht dat de NSA, een Amerikaanse veiligheidsdienst, jarenlang informatie verzamelde over iedereen! Dat deden ze via telefoon en internet.
In maart/april 2018 kwam naar buiten dat de gegevens van miljoenen gebruikers van Facebook waren gelekt en gebruikt in de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

'Sleepwet'

Op 1 januari 2018 ging de nieuwe wet in voor geheime diensten, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De term 'sleepwet' komt van het zogenaamde 'sleepnet' dat wordt ingezet om massaal online communicatie af te luisteren.

Nieuwe privacywet

Per 25 mei 2018 krijgen we te maken met een nieuwe privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In alle Europese lidstaten geldt dan dezelfde privacywetgeving. De AVG zorgt er o.a. voor dat organisaties verantwoordelijk zijn voor de bescherming van onze gegevens.

Dossier:

Privacy

Laatste wijziging: 13 juni 2018
Dossier Thema: Mens en Maatschappij

Gerelateerde dossiers