Radio en televisie

ZOETERMEER **ILLUSTRATIE** - Een prullenbak met logos van de publieke omroepen in Hilversum. Hilversum maakt zich op voor een gure bezuinigingswind vanuit Den Haag. Nu de kansen toenemen op een rechts kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV vrezen omroepbestuurders dat het budget flink beperkt zal worden. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT WADDINXVEEN - Kijkwijzer bij Videotheek Videoland in Waddinxveen. ANP XTRA KOEN SUYK

Kun jij je voorstellen dat er thuis helemaal geen radio of televisie is? Niet zo heel lang geleden was dat nog zo.

Iets meer dan honderd jaar geleden werd de eerste radio gemaakt. In 1906 werden voor het eerste radio-uitzendingen gemaakt. Twintig jaar later werd eerste televisie gemaakt. De eerste Nederlandse televisie-uitzending begon pas in 1951. Het beeld was toen nog zwart-wit. Nog maar weinig mensen hadden een televisie in huis, dus gingen ze bij de buren kijken.

Tien jaar later waren er al één miljoen televisies in Nederland. Iedereen keek naar hetzelfde programma, want tot in 1964 was er maar één televisiezender. Daarna kwamen er steeds meer zenders, ook commerciële en regionale. In 1968 ten slotte kwam de kleurentelevisie.

Op 21 november is het jaarlijks Wereld Televisie Dag en op 13 februari is het Wereld Radio Dag.

Dossier:

Radio en televisie

Laatste wijziging: 3 maart 2016
Dossier Thema: Communicatie

Gerelateerde dossiers