Ridders

Ridders vechten op hun paard. Ridder in harnas

Als je aan ridders denkt, dan denk je aan paarden, harnassen, zwaarden en kastelen. Veel jongens dromen van een leven als dappere ridder. Maar kon in de Middeleeuwen iedereen een ridder worden?

Alleen jongens van een adellijke familie kregen de kans om een ridder te worden. Je had namelijk veel geld nodig om een harnas, schild en paard te kopen. Meisjes konden geen ridder worden, zij werden jonkvrouw.

Zodra een jongen 7 jaar werd, kon hij beginnen met zijn opleiding. Hij leerde goede manieren en hoe je moest vechten. Vanaf zijn 14e jaar werd hij een schildknaap. Hij moest dan een ridder dienen en hem helpen met zijn dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld zijn harnas aan trekken. Na vier jaar werd hij dan zelf tot ridder geslagen.

Ridders waren meer een soort soldaat van een heer of vorst. Ze moesten voor hem vechten in een strijd. Als er geen oorlog was, oefenden de ridders hun vechtkunsten op elkaar met een spel. Dit middeleeuwse steekspel ging tussen twee ridders op een paard die elkaar met lansen uit het zadel probeerden te stoten. Wie het eerst drie punten wist te behalen, won. De prijs was vaak het paard of het harnas van de verliezer.

Ridders zijn nog steeds een geliefd onderwerp. Tegenwoordig zijn er ook verenigingen die zich bezighouden met het naspelen van een riddertoernooi. 

Dossier:

Ridders

Laatste wijziging: 12 april 2018
Dossier Thema: Geschiedenis

Gerelateerde dossiers