Schaatsen

HEERENVEEN - Team Nederland in actie op de Team Pursuit Dames tijdens de wereldbeker schaatsen in het Thialf IJsstadion. ANP JERRY LAMPEN RIJPERKERK - (VLNR) Leo Schuil (74), Herman van der Geest (48) en Jochum de Vries (73) maken hun eerste slagen op natuurijs. De ondergelopen Ryptsjerksterpolder in Friesland biedt na een nacht strenge vorst al een ijslaag waarop geschaatst kan worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN

Elke winter is het weer zover: het schaatsseizoen begint. De meeste wedstrijden vinden plaats op kunstijsbanen. Maar ook buiten worden wedstrijden gehouden. Denk maar aan de Elfstedentocht!

Het schaatsen op ijs bestaat al meer dan duizend jaar. In het begin werden dierenbotten gebruikt om op te schaatsen. De botten werden geslepen tot ze glad genoeg waren om over het ijs te glijden. De botten werden met touwen aan de voeten vastgebonden. In de Middeleeuwen werden de botten ingeruild door ijzers. Eind negentiende eeuw werd in Noorwegen de noor bedacht, een vaste schoen met ijzeren onderstel. Nu rijdt bijna iedereen op noren!
In 1986 werd in Nederland de klapschaats uitgevonden. Aan de voorkant van de schaats zit een scharnier tussen de schoen en het ijzer, de achterkant is los. Bij het afzetten blijft het ijzer nog op het ijs, terwijl je voet al omhoog gaat. Zo kun je je beter afzetten. Als je je been opheft, klapt de schaats vanzelf terug.

Bij schaatswedstrijden zijn niet alleen goede schaatsen van belang, maar ook het schaatspak. Hoe strakker en gladder het pak, hoe minder wind je vangt, dus hoe sneller je over het ijs glijdt.
Er zijn verschillende soorten schaatswedstrijden, zoals nationale en Europese kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Bovendien zijn er verschillende afstanden: 500, 1000, 1500, 3000 (enkel vrouwen), 5000 en 10000(enkel mannen) meter!
De Elfstedentocht is misschien wel de meest bijzondere schaatswedstrijd! Deze tocht loopt buiten op het ijs langs elf Friese steden. Om de tocht te laten doorgaan, moet het gedurende een lange tijd vriezen in Nederland. Het ijs moet namelijk dik genoeg zijn! De laatste keer dat dat gebeurde was in 1997. Op 4 januari 1997 was de laatste Elfstedentocht. Wist je trouwens dat prins Willem-Alexander aan de Elfstedentocht van 1987 heeft uitgereden?

Maar afstandschaatsen is natuurlijk niet de enige sport op schaatsen. Je hebt ook kunstschaatsen, shorttrack en ijshockey!

Dossier:

Schaatsen

Laatste wijziging: 10 december 2015
Dossier Thema: Sport en Spel

Gerelateerde dossiers