Slavernij

AMSTERDAM - Belangstellenden leggen een krans bij het Nationaal Monument Nederlands Slavernij-verleden. Bij het Nationaal Monument Nederlands Slavernij-verleden in het Oosterpark in Amsterdam vindt dinsdag in aanwezigheid van minister-president Jan Peter Balkenende de Nationale Herdenking Nederlands Slavernij-verleden plaats. Het is precies 145 geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonien werd afgeschaft.  ANP PHOTO KOEN VAN WEEL AMSTERDAM - Het slavernijmonument, woensdag in het Oosterpark in Amsterdam. Zaterdag vindt in Amsterdam de Dag van het Slavernijverleden plaats. Onderdeel van de dag is een wandeling door Amsterdam langs objecten van het slavernijverleden. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT

Op 1 juli wordt gevierd dat Nederland de slavernij afschafte. Maar echt afgeschaft is het niet. Er bestaat nog steeds slavernij in de vorm van kinderarbeid en prostitutie.

Veel landen hebben zich in een ver verleden schuldig gemaakt aan slavernij. Nederland (De Republiek) dreef in de zeventiende eeuw een slavenhandel vanuit het fort Elmina in Ghana. In het begin ruilden ze Afrikaanse slaven in Amerika tegen goederen. In 1667 verovert de Republiek Suriname. Dit land was eerst in Britse handen. De oorspronkelijke bewoners van Suriname, de indianen, waren ongeschikt om het land te bewerken. Slaven uit Afrika moesten daarom op de plantages werken. Maar slaven werden ook gedwongen ingezet in de huishouding en op schepen. De slaven werden slecht behandeld. Velen stierven al tijdens het scheepstransport. Gezinnen werden ook uiteen gerukt.

Uiteindelijk kwam het besef dat slavernij afgeschaft moest worden. Groot-Brittannië schafte in 1834 de slavernij af. Frankrijk volgt in 1848 en Nederland pas in 1863. Tegenwoordig bestaat slavernij echter nog steeds. Vooral in Afrika en India bestaan nog vormen van illegale kinderarbeid.

Dossier:

Slavernij

Laatste wijziging: 28 juni 2018
Dossier Thema: Geschiedenis

Gerelateerde dossiers