Stotteren

GEEN CAPTION OEGSTGEEST - Koningin Beatrix krijgt in de mond- en keelholte uitleg van Henri Remmers (l, initiatiefnemer Corpus) tijdens een rondleiding door het menselijk lichaam. De vorstin opent vrijdag belevingscentrum Corpus 'reis door de mens' in Oegstgeest. ANP PHOTO ROYAL IMAGES MARCEL ANTONISSE

Er zijn niet veel jongeren die met plezier een spreekbeurt houden. Stel je dus eens voor hoe dat moet zijn voor iemand die stottert. Omdat een stotteraar bang is niet uit zijn woorden te komen, slaan juist bij hem de zenuwen toe.

Bij stotteren loopt de aansturing vanuit de hersenen niet gelijk met het praten. Iemand blijft dan hangen op een klank of woord, gaat een klank herhalen of er vallen pauzes. Dit gebeurt bij openlijk stotteren.

Verborgen stotteren wordt niet altijd opgemerkt. Een heel zwijgzame klasgenoot, daar zoek je vaak niets achter. Ook vermijdt een verborgen stotteraar lastige woorden.Er bestaan stotterherapieën die er o.a. op gericht zijn om het stotteren zelf vloeiend te laten verlopen óf waar men juist oefent op een meer vloeiende spraak.

De Del Ferro Methode gaat er vanuit dat stotteren een lichamelijk oorzaak heeft. De middenrifspier maakt bij stotteraars volgens de ontdekker van dit probleem, Leonard Del Ferro, ongecontroleerde bewegingen. Hierdoor komt de luchtstroom met horten en stoten tegen de stembanden aan. Bij de Del Ferro methode leert men het ademen vanuit het middenrif onder controle te brengen.

Dossier:

Stotteren

Laatste wijziging: 19 oktober 2018
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid