Syrië

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

In Syrië woedt al jarenlang een burgeroorlog. Voor- en tegenstanders van de Syrische regering vechten met elkaar.

De Arabische Republiek Syrië is een land in het Midden-Oosten. Het grenst aan de Middellandse Zee, Turkije, Irak, Jordanië, Libanon en Israël. Het land is 4,4 keer groter dan Nederland.

Het land wordt sinds 2000 geleid door president Bashar al-Assad. Hij regeert dit land als een dictator, hij gebruikt veel geweld en het volk heeft niets te zeggen. Alle belangrijke politieke posities zijn voor zijn familie en vrienden.

Arabische revolutie

In het voorjaar van 2010 begon de Arabische Lente. Inwoners van allerlei landen in het Midden-Oosten protesteerden tegen hun leiders. Die protesten sloegen in 2011 ook over naar Syrië.

De Syriërs wilden meer vrijheid en inspraak. Ook wilden ze dat Assad op zou stappen. Maar dat wil hij niet. Daarom probeert hij met geweld de betogers te stoppen. De protesten mondden uit in een bloedig conflict, waarin voor- en tegenstanders van Assad met elkaar vechten.

IS

Er zijn verschillende tegenstanders van Assad. Er komen er steeds meer strenggelovige moslims uit andere landen, zoals België en Nederland, vechten in Syrië. Zij zijn aanhangers van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

Vluchtelingen

Door al het geweld kwam er een enorme vluchtelingenstroom op gang. Miljoenen mensen zijn naar buurlanden Libanon, Jordanië en Turkije gevlucht. Maar omdat de situatie in de vluchtelingenkampen ook slecht was, vluchtten veel mensen verder richting Europa. 

Dossier:

Syrië

Laatste wijziging: 17 december 2019
Dossier Thema: Landen en Volken

Gerelateerde dossiers