Tweede Kamerverkiezingen

GEEN CAPTION DEN HAAG - De grote vergaderzaal in het gebouw van de Tweede Kamer. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Na ruim een half jaar onderhandelen zijn ze het eens geworden; de vier coalitiepartijen VVD, CDA, CU en D66 hebben ingestemd met het nieuwe regeerakkoord van Rutte III.

In de Tweede Kamer zitten 150 mensen die nadenken en beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen. De 150 leden van de Tweede Kamer horen bij verschillende politieke partijen. Partijen proberen zoveel mogelijk stemmen te winnen. Hoe meer stemmen ze krijgen, hoe meer mensen er namens die partij in de Tweede Kamer komen dus hoe meer invloed ze hebben op beslissingen. Je mag stemmen als je de Nederlandse nationaliteit hebt en 18 jaar of ouder bent.

Na de verkiezingen wordt een nieuwe regering gevormd. De grootste partij mag de onderhandelingen beginnen met partijen met wie ze samen willen werken. De regering zijn de ministers die het land besturen. Elke minister houdt zich
bezig met een ander onderwerp, bijvoorbeeld onderwijs, milieu, economie of sport. De ministers komen uit de politieke partijen die samenwerken in de regering. De partijen hebben afspraken gemaakt over wat er moet veranderen in Nederland. De Tweede Kamer stemt vervolgens over al die plannen.

De laatste Tweede Kamerverkiezingen waren op 15 maart 2017. De VVD werd de grootste partij met 33 zetels. De tweede partij werd de PVV met 20 zetels. De PvdA verloor flink en hield slechts 9 zetels over. Zowel CDA en D66 kregen 19 zetels. Grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen werd GroenLinks met een winst van 4 naar 14 zetels.

Direct na de verkiezingen voor de Tweede Kamer begint de formatie van een nieuw kabinet. Tijdens de formatie wordt de basis gelegd voor een nieuw kabinet en voor het beleid dat dit kabinet zal voeren.

Dossier:

Tweede Kamerverkiezingen

Laatste wijziging: 2 november 2017
Dossier Thema: Nederland