Tweede Wereldoorlog
'Nooit meer oorlog!' riepen veel mensen na het einde van de Eerste Wereldoorog in 1918. Maar toen bestond er nog geen bondgenootschap binnen Europa. Daarom kon het gebeuren dat Adolf Hitler, bondskanselier van Duitsland, in 1939 Polen binnenviel.
Hij wilde meer Duits grondgebied en hoopte via die inval, Oost-Europa in te kunnen lijfen. Frankrijk en Groot-Brittannië verklaarden hierna de oorlog aan Duitsland. Nederland wilde eigenlijk neutraal blijven, maar op 10 mei 1940 viel het leger van Hitler Nederland toch binnen. De oorlog maakte veel slachtoffers, vooral onder joodse mensen. Maar ook verzetsstrijders, zigeuners, homofielen en gehandicapten werden naar kampen afgevoerd. Ze stierven door ziekte of omdat ze werden vermoord.
Nederland raakt ook betrokken bij de oorlog in Nederlands-Indië. Dit kwam omdat Japan in Azië zijn macht wilde vergroten. In januari 1942 werd Nederlands-Indië door Japan aangevallen. In 1941 waren de Verenigde Staten al betrokken bij deze oorlog, door de aanval van Japan op Pearl Harbor. In mei 1945 was heel Nederland bevrijd van de Duitsers. Japan gaf zich in augustus 1945 over.
Mensen die de oorlog in Nederlands-Indië hebben meegemaakt, vieren de bevrijding daarom niet op 5 mei. Zij gedenken de oorlog en de bevrijding op 15 augustus.
Dossier:
Tweede Wereldoorlog
Laatste wijziging: 15 mei 2020Dossier Thema: Geschiedenis