Uilen

epa00161782 Undated recent picture of a protected bird of Hungary, the long-eared owl sitting on a tree at Bekes forest. EPA/STR NLD-20050925-ZWOLLE: Een uil wacht zondag tot hij in actie mag komen tijdens de roofvogelshow vanaf een platform in de vijver van het Ecodrome in Zwolle. Tijdens de show wordt er gevlogen met zes hybride valken, twee Amerikaanse woestijnbuizerds, een steppearend, een kerkuil en een Bengaalse oehoe. ANP FOTO/JUAN VRIJDAG

Uilen zijn er in soorten en maten. Sommigen kunnen verbazingwekkend goed vliegen, anderen hebben een spannende jachttechniek. De meesten jagen 's nachts, maar een aantal doen het liever bij daglicht.

Alle uilen hebben een scherpe snavel, vlijmscherpe nagels en kromme tenen, waarmee ze stevig op een tak kunnen blijven zitten. Uilen zijn echte roofvogels. Ze eten het liefst kleine vogeltjes. En verder houden ze van allerlei kleine zoogdiertjes, maar het meest toch van muizen.

De uil is een grote schrokop. Muizen eet hij met haren, botjes en tandjes en al op. Later braakt hij die onverteerbare deeltjes weer uit. Dat noemen ze een braakbal. Hoe vies het ook klinkt, het is leuk om zo'n braakbal uit te pluizen. Want ook al zie je de uil niet, je weet wel wat hij gisteren gegeten heeft.

Omdat uilen nachtdieren zijn, kom je ze niet vaak tegen. Sommige soorten zul je nog maar zelden tegen komen, omdat er niet veel meer zijn. Gelukkig worden die soorten beschermd.

Dossier:

Uilen

Laatste wijziging: 29 juli 2019
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers