Valentijnsdag

NLD-20040130-AMSTERDAM: Twee popjes kussen elkaar in een sneeuwbol, die te vinden is op een Valentijnsafdeling in een warenhuis. Valentijnsdag komt er weer aan. De warenhuizen in Nederland besteden er ook dit jaar weer veel aandacht aan. In de Bijenkorf in Amsterdam is hele afdeling ingericht met roze prullaria die je je lief cadeau kunt doen op 14 februari. ANP FOTO/OLAF KRAAK DEN HAAG - Valentijnskaarten in de Expo winkel. ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT

14 februari is het weer zover, dan is het Valentijnsdag. De dag voor romantische zielen, de dag om je liefde te verklaren aan iemand die je in stilte bemint. 

Je kunt dat proberen met een bos rozen, een lief sms'je of een kaart met veel hartjes. Of als je echt geïnspireerd bent schrijf je een gedicht.

Maar waar komt Valentijnsdag vandaan? Dat weet niemand. Er zijn verschillende verhalen. De bekendste is over een bisschop. Hij liet jonge koppels, die eigenlijk niet mochten huwen omdat een van beide christen was, stiekem toch trouwen. Toen de keizer van Rome daar achter kwam, liet hij bisschop Valentijn arresteren. Hij werd op 14 februari vermoord. Volgens de verhalen kon hij echter nog gauw voor zijn dood een briefje in de handen van de dochter van de gevangenisbewaarder stoppen. Hij was verliefd op haar. Op het briefje stond 'Van je Valentijn'.

Dossier:

Valentijnsdag

Laatste wijziging: 1 februari 2018
Dossier Thema: Feesten

Gerelateerde dossiers