Veilig voedsel

2017-08-01 14:33:21 WAGENINGEN - Een medewerker van het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt eieren op de aanwezigheid van het gif fipronil. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW HAARLEM - Paardenslager Peter Wisker draait gehakt in zijn zaak in Haarlem. Wisker heeft het sinds de ophef rondom paardenvlees veel drukker gekregen in zijn winkel. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

De voor mensen giftige stof fipronil is in eieren aangetroffen. Schappen vol eieren worden geleegd. Kippenvlees en producten (zoals koekjes) waar eieren in worden verwerkt worden onderzocht.

Paardenvlees werd jarenlang stiekem verkocht als rundsvlees. Dit is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Toch kan het niet zo zijn dat op het etiket niet vermeld staat wat er echt in je maaltijd zit!

Veilig voedsel is voedsel dat niet slecht is voor je gezondheid. Je denkt misschien dat alle voedsel veilig is, maar dat is niet zo!

Er zijn vier grote bedreigingen voor de voedselveiligheid:

1. Biologisch
Schimmels en bacteriën bijvoorbeeld kunnen gevaarlijk zijn.
Salmonella is zo’n gevaarlijke bacterie en komt onder andere in kippenvlees voor. Het is daarom belangrijk om kip door en door te verhitten, zodat alle bacteriën sterven.

2. Chemisch
Er kunnen ook chemische stoffen in het voedsel terechtkomen.
Bijvoorbeeld diergeneesmiddelen of bestrijdingsmiddelen kunnen per ongeluk in het voedsel terechtkomen.

3. Fysisch
Soms komen er vreemde voorwerpen in het voedsel terecht, zoals stukjes plastic of glas. Dat gebeurt meestal in de fabriek waar het voedsel verwerkt wordt.

4. Biotechnologisch
Planten en dieren worden steeds vaker genetisch gemanipuleerd. Dat wil zeggen dat het DNA wordt gewijzigd. De EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, controleert alle genetisch gemanipuleerde planten en dieren vooraleer ze als voedsel verkocht worden.
Een voorbeeld zijn gewassen, zoals maïs en soja. Die worden genetisch gemanipuleerd zodat hun opbrengst verhoogt.

Al ons voedsel wordt zorgvuldig onderzocht. Toch gebeurt het soms dat voedsel niet veilig is. In 2011 was er veel ophef over de EHEC-bacterie die in komkommer en kiemgroenten zat. In 2012 werd Nederland opgeschrikt door met salmonella besmette zalm. Meer dan 550 mensen ziek zijn geworden.

Dossier:

Veilig voedsel

Laatste wijziging: 31 augustus 2017
Dossier Thema: Eten en Drinken

Gerelateerde dossiers