Virtual reality

2014-10-11 00:00:00 AMSTERDAM - Een jeugdige bezoeker tijdens de eerste dag van het Cinekid Festival op het Amsterdamse Westergastfabriek terrein. Cinekid is een film-, televisie- en nieuwemediafestival voor kinderen van 4 tot 14 jaar. ANP KIPPA LEVIN DEN BOER Vr

Vier jaar geleden was een vr-bril nog hartstikke nieuw. Tegenwoordig zie je het vaker om je heen. Het wordt steeds meer onderdeel van onze dagelijkse bezigheden.

Virtual reality laat je denken dat je ergens anders bent. Met een speciale bril op kun je een keer rondlopen op de maan of helemaal opgaan in een film.

Zo werkt het: de vr-bril laat twee net even verschillende computerbeelden zien, één voor elk oog. Hierdoor zie je in 3D. Ook past de computer de beelden aan, zodra je met je hoofd beweegt. Zo lijkt het net alsof je in een compleet andere wereld bent.

Schade

De eerste gebruikers van de vr-bril klaagden over bewegingsziekte, want je ogen zien namelijk iets anders dan je lichaam voelt.

Kinderen jonger dan 12 jaar wordt geadviseerd de vr-bril niet te gebruiken, want het kan schadelijk zijn voor de ogen.

Augmented reality

Er is ook nog zoiets als augmented reality. Hierbij wordt digitale informatie aan de gewone wereld toegevoegd. Een voorbeeld daarvan is het spel Pokémon Go. Met je camera van je smartphone kan je zowel de omgeving als de virtuele Pokémons zien.

Dossier:

Virtual reality

Laatste wijziging: 4 november 2019
Dossier Thema: Wetenschap en Techniek

Gerelateerde dossiers