Virussen

GEEN CAPTION GEEN CAPTION

Als je ziek bent, is er altijd een oorzaak. In sommige gevallen, zoals bij griep of een verkoudheid, ben je besmet met bacteriën of virussen. Maar wat zijn dat? En wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?

Een virus is kleiner dan een cel. Het is een eiwitomhulseltje met daarin erfelijk materiaal (DNA of RNA). Virussen kunnen enkel overleven in andere organismen. Ze leven op bacteriën, planten of dieren. Virussen passen zich erg snel aan hun omgeving aan. Doordat ze zo gemakkelijk veranderen, kun je er elke keer opnieuw ziek door worden en zijn ze erg moeilijk te bestrijden. Bekende virusziektes zijn griep, hiv (aids) en HPV (baarmoederhalskanker).

Je kunt een infectie wel proberen te voorkomen, door je in te laten enten. Die inenting bevat het verzwakte virus. Zo geef je je lichaam de mogelijkheid om afweerstoffen aan te maken. Wanneer het virus je lichaam binnendringt, word je niet meer (zo) ziek. Er bestaan alleen nog niet voor alle virussen vaccins.

In 2015 kregen we voor het eerst te horen over het zika-virus. Voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar waarschijnlijk wel voor ongeboren baby’s. Het virus wordt verspreid door een mug die vooral in Midden- en Zuid-Amerika voorkomt, zoals Brazilië en Suriname. 

Over bacteriën lees je meer in het dossier Bacteriën.

Dossier:

Virussen

Laatste wijziging: 19 april 2019
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers