Vluchtelingen

GEEN CAPTION 2018-12-11 14:50:31 DEN HAAG - (VLNR) Jasper van Dijk (SP), Sven Koopmans (VVD), Nemr en Tim Hofman. Samen met Nemr, Dennis en Maksim, drie kinderen uit de #BOOS-documentaire Terug Naar Je Eige Land, biedt BNN-presentator Tim Hofman bijna 250.000 handtekeningen die hij heeft verzameld voor een ruimer kinderpardon aan bij de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

België en Nederland hebben veel te maken met vluchtelingen. Wat is het verschil tussen vluchtelingen en asielzoekers?

Niemand verlaat zijn familie en vrienden, zijn huis, zijn stad en land voor de lol. Dat doe je alleen als het echt niet anders kan. Vluchten doe je pas als je geen andere uitweg meer ziet. In totaal zijn wel bijna 20 miljoen mensen op de vlucht. De meesten
vluchten naar een buurland en wachten daar tot de kust weer veilig is.

Redenen

Sommigen slaan op de vlucht voor zoals oorlog en geweld. Anderen, zoals schrijvers, journalisten, moeten vluchten omdat zij niet mogen zeggen wat ze op hun hart hebben.

Soms worden mensen zo erg gediscrimineerd vanwege hun ras of geaardheid, dat er niets anders op zit dan te vluchten. En het gebeurt ook dat hele bevolkingsgroepen gediscrimineerd worden. 

Asielzoekers

Een klein deel komt naar Europa en vraagt daar asiel aan. Of iemand asiel krijgt hangt af van een heleboel zaken en regelmatig worden mensen teruggestuurd.

Dossier:

Vluchtelingen

Laatste wijziging: 11 november 2019
Dossier Thema: Mens en Maatschappij