Voetbal

FREIBURG - Arjen Robben in actie tijdens de training van het Nederlands elftal maandag. ANP PHOTO ED OUDENAARDEN NLD-20050704-ALMELO: Het voetbalstadion van Heracles is voorzien van kunstgras. ANP FOTO/LEX VAN LIESHOUT

In de Verenigde Staten heet het soccer, in Engeland football en in Nederland en België voetbal.

Voetbal is de belangrijkste en populairste sport te wereld. In bijna elk land wordt het spel door duizenden jongens en ook meisjes gespeeld. En niet alleen gespeeld... jongeren kijken ook graag naar voetbal. Voetbal is al een heel oud spel. 2000 jaar geleden voetbalden jongeren al. Zij voetbalden om zich voor te bereiden op oorlog, om hun goden te eren of gewoon voor de lol. Zij hadden geen hi-tech voetbal, maar schopten met z'n allen tegen een leren varkensblaas. Zonder doel! Gewoon keihard trappen. Dat ging er vaak ruw aan toe met veel gewonden. 

In 1863 werden de regels van het moderne voetbalspel op papier gezet. Een scheidsrechter houdt de strijdende partijen uit elkaar. Helaas kan de scheidsrechter de supporters niet uit elkaar houden. Met vlaggen, sjaals en misthoorns moedigen zij hun favoriete club aan. Maar sommige fans kunnen daar wel erg ver in gaan.

Dossier:

Voetbal

Laatste wijziging: 14 september 2020
Dossier Thema: Sport en Spel

Gerelateerde dossiers