Vogels

small bird ( parus major, great tit ) foraging  at seed feeder A picture of a black-tailed godwitstands in the water and watching me

In de lente hoor je al vroeg vogels kwetteren en zingen. Ook zijn ze al druk in de weer met het maken van nestjes. Nog even en dan kunnen de eitjes weer gelegd worden!

Vogels zijn erg gemakkelijk te herkennen; ze hebben veren en vleugels. Wel zijn de verschillen erg groot. Zo is er de kleine en snelle kolibrie, maar ook de grote struisvogel behoort tot de vogelsoort en die kan juist weer helemaal niet vliegen.

Vogels hebben ook zeer uiteenlopende gebieden waarin ze leven; ze leven in oceanen tot woestijnen en van tropische regenwouden tot het poolgebied.

Sommige vogels maken elke lente en herfst een lange reis. Zij heten trekvogels. Ze leven in de herfst in Afrika, maar zodra het in Europa lente wordt komen de meeste vogels weer terug. Deze trekvogels noemen we zomergasten. De ooievaar is zo'n zomergast.

Maar er bestaan ook wintergasten. Deze vogels wonen in de lente en zomer in het hoge noorden. Maar als het in de herfst daar kouder wordt en er minder eten is, trekken deze vogels naar bijvoorbeeld Nederland. Een voorbeeld van een wintergast is de wilde gans. Een 'TomTom' hebben trekvogels niet nodig. Ze kijken naar de zon of sterren. Maar ook hebben ze een 'ingebouwd' kompas waardoor ze nooit verdwalen.

Dossier:

Vogels

Laatste wijziging: 21 maart 2019
Dossier Thema: Dieren
Type: Nieuw

Gerelateerde dossiers