Wespen

60512551 - wasp sting pulls out of human skin. macro 9739319 - wasp nest

Zit je net buiten en wil je een slokje nemen van je limonade, komt er een wesp om je heen zoemen! Vervelend! Gelukkig wil hij alleen maar een beetje zoetigheid van je limonade.

In het voorjaar wordt de wespenkoningin wakker uit haar winterslaap. Ze gaat gelijk aan de slag om een kolonie te stichten en voor nakomelingen te zorgen.

Eerst begint de wespenkoningin met het bouwen van een nest. Hout en speeksel vermengt ze tot een soort papier waarmee ze kleine kamertjes bouwt. In elk kamertje legt ze een eitje. Uit deze eitjes komen larven. Zodra de eerste larven zijn gegroeid tot wespen, worden ze aan het werk gezet. Deze wespen heten dan ook 'werkers'. Terwijl de koningin nieuwe eitjes legt, gaan de werkers op zoek naar eten voor de larven.

De larven geven een zoetig stofje af als ze eten krijgen. De volwassen wespen hebben deze zoete stof nodig om te kunnen vliegen. Als de koningin klaar is met eitjes leggen, moeten de volwassen wespen op zoek naar een andere manier om aan deze zoetigheid te komen. Daarom komen wespen dus op jouw lekkere drankje af.

Dossier:

Wespen

Laatste wijziging: 11 juli 2018
Dossier Thema: Dieren

Gerelateerde dossiers