Zee en strand

SCHEVENINGEN - Een meisje speelt vrijdag op het strand bij Scheveningen. ANP VALERIE KUYPERS DEN HAAG  - Op het strand van Scheveningen verrijst woensdag een groot zandkasteel. Het zandkasteel van 30 meter lang, 14 meter breed en 8,5 meter hoog is donderdag klaar. Het is de voorbode van het International Sandsculpture Festival dat zaterdag begint en tot en met zondag 14 juni duurt. ANP ROBIN UTRECHT

De aarde is voor meer dan 70% bedekt met zeeën. In en om de zee leven veel dieren. In de zee vind je zeezoogdieren, vissen, schaal- en schelpdieren.

Zeeën bevatten altijd zout water. In één liter water zit ongeveer 35 gram zout. Niet alle zeeën zijn even zout. De Dode Zee bijvoorbeeld, bevat wel 300 gram zout per liter.

Het zeewater stijgt bij vloed (hoogwater). Bij eb (laagwater) trekt het water zich weer terug. Het zeewater stijgt en daalt twee keer per dag. Dat komt door de aantrekkingskracht van de maan. Bij volle maan en nieuwe maan stijgt het water zelfs nog hoger dan normaal (springvloed).

Het zand langs de zee noemen we strand. Zand bestaat eigenlijk uit kleine korrels rots en schelpen. Aan het eind van het strand vind je vaak duinen. Ze zijn vaak begroeid met helmgras. Dat gras houdt het zand vast.

Dossier:

Zee en strand

Laatste wijziging: 11 augustus 2015
Dossier Thema: Natuur en Milieu

Gerelateerde dossiers