Zenuwstelsel

UTRECHT - In de Universiteit Utrecht worden hersenen geprepareerd die vanaf 23 april bij science center NEMO in Amsterdam zijn te bezichtigen. De hersenen maken deel uit van de nieuwe tentoonstelling 'Reis door de geest'. Geprepareerde hersenen van een mens worden door plastinator Henno Hendriks van de Universiteit Utrecht laten zien. ANP PHOTO KOEN VAN WEEL OEGSTGEEST - Museum Corpus in Oestgeest. Het museum staat in het teken van het menselijk lichaam. Bezoekers kunnen in het museum een reis door het menselijk lichaam maken. Beginnend in de knie en eindigend in het oog. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Alles wat je ziet en ruikt, elke beweging of rekensom die je maakt, echt alles gaat via je hersenen! Maar hoe weet je lichaam wat je hersenen willen? En hoe weten je hersenen wat je lichaam doet?

Je zenuwstelsel zorgt voor al die informatie. Via elektrische impulsen in je zenuwen wordt alle info van en naar je hersenen gebracht. Over je hele lichaam zijn er zenuwen. Motorische zenuwen sturen prikkels naar de spieren. Zo weten je spieren dat ze moeten werken, zodat je kunt bewegen. Sensorische zenuwen regelen je waarneming. Alles wat je ruikt, ziet, hoort of voelt, wordt doorgegeven aan de hersenen.

Het autonome zenuwstelsel controleert alle automatische functies van het lichaam, zoals de hartslag en de ademhaling. De motorische, sensorische en autonome zenuwen vormen samen het perifere zenuwstelsel. Je hersenen en je ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel. Je hersenen regelen alles en brengen de nodige info via het ruggenmerg over aan het hele lichaam.

Dossier:

Zenuwstelsel

Laatste wijziging: 24 juli 2014
Dossier Thema: Lichaam en Gezondheid

Gerelateerde dossiers